500
Nové
YI YI REN
Obilovina vhodná k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků.
TCM účinky:
9 Položka ks
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení | slzovka obecná |
Balení | 400g |
SLZOVKA OBECNÁ (také „Jobovy slzy“) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, podobná ječmenu, mají silné čistící účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na plet‘.
Používá se k podpůrné léčbě při:
Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.
RECEPTY:
Slzovka se zeleninou a řasou
2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např. Kombu urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu" či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.
Čínská polévka se slzovkou
1 čerstvé kuře, 2 a 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.
Mrkev se slzovkou
500 g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1 kg slzovky. Vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.
Doporučujeme užívat misku denně (250 ml).
Snídaně se slzovkou
Na 2 porce budeme potřebovat 3 lžíce slzovky, 4 lžíce kulatozrnné rýže, hrst rozinek a slunečnicových semínek, 2 lžíce kustovnice, mák nebo skořici, javorový sirup či třtinový cukr. Slzovku namočíme na 1 hodinu do vody. Poté jí uvaříme společně s rýží do měkka (25 minut). Vmícháme ostatní ingredience a osladíme podle chuti.
Kuřecí polévka se slzovkou
Na 2 porce budeme potřebovat 3 lžíce vařené slzovky, vařenou kuřecí čtvrtku, malou cibuli, 1 mrkev, 2 malé brambory, trošku másla a olivového oleje, 0,8 zeleninového vývaru. Zeleninu a brambory nakrájíme na malé kousky. Na másle a oleji orestujeme nakrájené kuřecí maso. Přidáme zeleninu a opečeme, nakonec přidáme slzovku, ještě chvíli restujeme, poté zalijeme vývarem a vaříme dokud zelenina nezměkne. Osolíme, opepříme a ozdobíme petrželkou.
Slzovkové rizoto s tuňákem
3 lžíce slzovky předem namočíme na 30 minut do vody. 1 mrkev, malou cibulku, 2 jarní cibulky, 150g cukrového hrášku - celé lusky (lze nahradit fazolkami) nakrájíme a orestujeme na másle, zalijeme trochou vody a dusíme. Slzovku uvaříme společně s 5 lžícemi rýže (20 minut).Smícháme rýži a slzovku se zeleninou, vmícháme lžíci parmazánu a přidáme plechovku kvalitního tuňáka ve vlastní štávě, dochutit můžeme sojovou omáčkou Tamari.
Více receptů se slzovkou najdete na www.hatomugi.cz.
170,00 Kč