Slzovka obecná

500

Nové

YI YI REN

Obilovina vhodná k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků.

TCM účinky:

  • Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu,
  • zvyšuje imunitu.

Více informací

10 ks

160,00 Kč

Parametry

Složení slzovka obecná
Balení 400g

Více informací

  • čínsky Yi yi ren,
  • japonsky Hato mugi

SLZOVKA  OBECNÁ  (také  „Jobovy  slzy“)  je  jednou  z  nejdéle  pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, podobná ječmenu, mají silné čistící účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na plet‘.

Používá se k podpůrné léčbě při:

  • detoxikaci
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
  • akné
  • bradavicích
  • mateřských znaménkách
  • střevních parazitech
  • kašovité stolici
  • průjmu

Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.

RECEPTY:

Slzovka se zeleninou a řasou

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např. Kombu urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu" či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Čínská polévka se slzovkou

1 čerstvé kuře, 2 a 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou

500 g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1 kg slzovky. Vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.
Doporučujeme užívat misku denně (250 ml).

Snídaně se slzovkou

Na 2 porce budeme potřebovat 3 lžíce slzovky, 4 lžíce kulatozrnné rýže, hrst rozinek a slunečnicových semínek, 2 lžíce kustovnice, mák nebo skořici, javorový sirup či třtinový cukr. Slzovku namočíme na 1 hodinu  do vody. Poté jí uvaříme společně s rýží do měkka (25 minut). Vmícháme ostatní ingredience a osladíme podle chuti.

Kuřecí polévka se slzovkou

Na 2 porce budeme potřebovat 3 lžíce vařené slzovky, vařenou kuřecí čtvrtku, malou cibuli, 1 mrkev, 2 malé brambory, trošku másla a olivového oleje, 0,8 zeleninového vývaru. Zeleninu a brambory nakrájíme na malé kousky. Na másle a oleji orestujeme nakrájené kuřecí maso. Přidáme zeleninu a opečeme, nakonec přidáme slzovku, ještě chvíli restujeme, poté zalijeme vývarem a vaříme dokud zelenina nezměkne.  Osolíme, opepříme a ozdobíme petrželkou.

Slzovkové rizoto s tuňákem

3 lžíce slzovky předem namočíme na 30 minut do vody. 1 mrkev, malou cibulku, 2 jarní cibulky, 150g cukrového hrášku - celé lusky (lze nahradit fazolkami) nakrájíme  a orestujeme na másle, zalijeme trochou vody a dusíme. Slzovku uvaříme společně  s 5 lžícemi rýže (20 minut).Smícháme rýži a slzovku se zeleninou, vmícháme lžíci parmazánu  a přidáme plechovku kvalitního tuňáka ve vlastní štávě,  dochutit můžeme sojovou omáčkou Tamari.

Více receptů se slzovkou najdete na www.hatomugi.cz.